Únorové novinky

07.02.2013 20:26

Zuzka si přála nějaké novinky, než odjede na výcvik lavinového vyhledávání. Tož tady jsou. :-)

 

Několik poznatků poslední doby:

  • Na vycházce v oboře je vhodné sledovat i okolí - nejen psa, který namísto tahání v postroji radši čuchá, kdo šel po cestě před námi. Může se pak totiž stát, že si člověk nevšimne několika daněl stojících přímo na cestě, vnímá jen zpomalujícího psa a nadává mu, že má běžet dopředu (a pes si v tu chvíli myslí, že se asi panička definitivně zbláznila). Poté, co psí potah s paničkou vstoupí do skupiny zvířat, která zmateně popoběhnou o pár metrů dál do lesa, ještě zmatenější panička neví, jak si s nastalou situací poradit a bije hlavou do stromu za to, že namísto pochvaly psa za zastavení při kontaktu se zvěří na něj pokřikovala, ať nezpomaluje a běží vpřed...
  • Umělá kachnička s pískací hlavou a ocáskem, zakoupená mezi produkty pro lovecké psy v jednom ze stánků na výstavišti, sice psa výborně motivuje ke hře, ale jako pomůcka pro nácvik aportu je naprosto nevhodná, protože pes je z ní natolik u vytržení, že po jejím dohonění zahajuje zběsilý úprk směrem opačným, než stojí nadšeně volající panička. O zákroku stopovací šňůry si v tom okamžiku jistě psíček myslí své (a slušné slovo to asi není).
  • Jdete-li se psem na cvičák po 2,5 měsíci zákazu volného pohybu a téměř bez kontaktu se psy, navíc máte ještě několik týdnů zakázáno nechat magorka běhat venku nekontrolovaně, měli byste tak týden před výcvikovou hodinou zahájit kompletní psí hladovku. Jinak není moc šance psíčka ovládat. Nahradit lítání s ostatními pejsky lze přetahováním se o peška, budete ale potřebovat nového peška a taktéž novou ruku. O hezkém provední přivolání nebo chůzi u nohy si nechte zdát, odložení vleže z chůze se zasmějte už dopředu.
  • Přijdete-li se psem domů v půl deváté večer poté, co jste po práci uháněli na návštěvu, pak spěchali na cvičák, hodinu tam mrzli a další hodinu a půl se dopravovali domů, nečekejte, že i vy budete mít stejná privilegia jako pes. Tedy, že si zalezete do pelíšku a budete v něm čekat, až vám donesou večeři. :) Psíček Spíček má vždycky přednost.

Snad Ti to bude stačit Zuzi. Dobrou noc a užijte si s Cappíčkem lavinový víkend. 8-)

Fotky z obory.

Fotky z výstaviště.