Strakatá a marodná

09.03.2014 09:01

Když pes chytne bacila.

 

Tlapkáme si tak domů z práce a Ajka je podezřele klidná. A otrávená. No co, pršelo, Ajce se asi nechce ráchat v mokré trávě a kalužích. Ale když doma hned zalehne v pelechu, je to už jakési podezřelé.

Ráno to bylo jasné. Ajka chytla kašel, spíš to tedy vypadalo, jakoby zvažovala, jestli bude zvracet nebo jestli se pokusí vyplivnout plíce. Nevydala ani hlásku, ale neustále se olizovala, smutně koukala a tiše se dávila. Když pak vstala a na vycházku se zatvářila svěšeným ocasem a ušima, pevně stisknutými pysky a ospalým pohledem, bylo jasné, že po práci vyrazíme na veterinu.

Mírná zima evidentně svědčí rychlému přenosu nemocí nejen u lidí, ale i u psů. Popravdě jsme čekali, že Ajka dostane nějaký sirup proti kašli, nastavíme jí pár dní klidový režim a vyhneme se styku s ostatními psy. Naše veteriářka mě ale pěkně vyděsila, když při prohlédnutí a poslechu naší strakaté vykulila oči, prohlásila, že v Ajce neuvěřitelně rachotí a že okamžitě nasazuje ATB, než z toho bude zápal plic. To jsme tedy nečekali. Ajka dostala na týden antibiotika, k tomu sirup proti kašli a nabídku, že si můžeme vybrat, jestli budeme odkapávat 60 kapek třikrát denně nebo jestli chceme stříkačku a ty 2ml si vždycky natáhnout. :D No jo, ordinační vtípky. Nicméně když jsem si pak doma pročetla příbalový leták sirupu proti kašli a viděla jeho složení, pochopila jsem, že nás čeká týden se zfetovaným psem. To množství efedrinu, co do pesy nalijem, to bude stát za to! Krom toho by se zvíře konzumující tento lék už nemělo využít pro lidskou stravu, tak si to Ajko pamatuj, kdyby ti někdo hrozil použitím na štěkanátky nebo štěkanou! :)

Náš denní režim dostal nový rozměr. Je rozdělen na různé časově-krmné úseky, které Ajku natolik matou, že očekává krmení téměř neustále. Ranní krmení se nijak zvlášť nezměnilo až na tu drobnost, že půl hodiny po něm se jako malý zákusek podává bonusový kousek masa ukrývající tabletku ATB obřích rozměrů. Odpoledně-večerní krmení je ale roztříštěné na kousky. Máme už zaběhnutý režim krmících časů, který věčně hladové strakaté vyhovuje jak po stránce zasycení, tak po stránce minimálního zatížení její citlivé slinivky. Teď má Ajka přímo lázeňský pobyt. Odpolední krmení zůstává ve stejnou dobu, ale jeho část je odložena na později - ATB se dávají po dvanácti hodinách, a to půl hodiny po jídle. Druhá část odpolední krmě tedy spadne do misky až v půl osmé, půl hodiny nato se v misce objeví kousek masa skrývající ATB, no a pak ještě přijde pozdní večeře po posledním venčení. Vznikl tak totální zmatek, který z pohledu pesy představuje rekreační pobyt s téměř kontinuálním odpoledním přísunem krmiva, takže je Ajka celé odpoledne ve střehu, neustále krouží po předsíni kolem místa na misku a velice často nahlíží přes práh do kuchyně, jestli se tam zase něco nechystá.

Sirup proti kašli zabral okamžitě, aby taky ne, takový koktejl! Ajka je po něm střídavě ospalá nebo naopak vůbec nespí, a protože už jí není zle, tak se v klidovém režimu strašně nudí, v jednom kuse by chtěla jít někam ven a bavit se. Stačí na chvilku odejít z bytu a ubohého týraného strakáčka tam ponechat, ubohý týraný strakáček celou dobu přešlapuje za dveřmi s rozšířenýma zorničkama a po návratu vás přivítá, jakoby vás nejmíň půl roku neviděl. Následující půl hodiny za vámi zoufalý strakáček courá po bytě a sleduje každý váš krok, kdybyste se náhodou zase rozhodli jít ven bavit se s pejsky bez něj. Co byste taky čekali od permanentně zdrogovaného psa! :D