Slinivková dieta

25.10.2012 22:51

Abychom se náhodou nenudili...

 

Tak nějak vykrystalizoval problém, k němuž už delší dobu vedly určité náznaky. Že Ajku občas něco jednorázově prožene, tomu jsme větší váhu nepřikládali, to se stává i lidem, když snědí něco mastnějšího... No ale když se naše malá strakačka jednoho rána div nevyzvracela z podoby a kromě zvracení a průjmu přidala i apatické smutnění, spustili jsme alarm.

Naše oblíbená paní veterinářka nás moc dobře zná, dva dny před "alarmem" jsme u ní byly kvůli kontrolnímu odběru krve na sledování obsahu minerálů (Ajka měla problémy s nedostatkem vápníku a fosforu). Protože dobře zná Ajčin běžný výraz veselého šíleného psa, hned jí strnul úsměv při pohledu na smutné strakaté stvoření se staženým ocáskem. Okamžitě se vyptala na vše kolem, důkladně Ajku prohlédla, prohmatala a proměřila, načež jsem byla vyslána ulovit trochu moči do plastového plivátka. Myslím, že se ještě dlouho budu smát při vzpomínce na to, jak jsem kroužila malým parčíkem kolem kostelu sv. Cyrila a Metoděje s Ajkou na krátkém vodítku a s plivátkem v ruce a čekala, až slečna strakatá zanechá vzkaz. Na to, jak často a ráda značkuje, jsem měla pocit, že si ze mě vyloženě střílí. Zatímco cestou na veterinu si cvrkla asi pětkrát, teď, přestože jsme potkávaly spoustu zajímavých psů, kterým by mohla chtít nechat zprávu, jen čuchala a čuchala a nějaké podepisování ji vůbec nenapadlo! Krom toho jsem si ještě zahrála na bufeťáka, když jsem s rukou zarvanou skoro po rameno lovila z koše sáček, odhozený tam s Ajčiným průjmem cestou na veterinu. Koš byl jinak skoro prázdný a s takovým tím malým otvorem. Jestli tam jsou kamery, tak se někdo fakt musel pobavit!

Nakonec Ajka dostala dvě injekce, dietní konzervu a pytlík léků (pamatujte, ten velký po jídle v osm ráno a večer, toho malého jen čtvrtku, před jídlem v poledne a o půlnoci), a panička dostala za úkol donést druhý den Ajčinu ranní moč. A máme tu veselý zážitek číslo dvě, pronásledovat strakatou potmě před půl sedmou ráno se zavařovačkou v ruce a v příhodný okamžik zavařovačku zarvat psovi pod zadek a pouze na poslech odhadnout, zda je sklenice správně umístěna... :-D Nicméně jsem byla úspěšná a stejně jako normální tělesná teplota i nepřítomnost bílkovin v moči nenaznačovala žádný zánět. Po vyloučení problémů souvisejících se zánětem, s dělohou, játry atd. a po sumarizaci veškerých akutních a občasných problémů bylo jasné, že má Ajka problémy kvůli citlivější slinivce. Řešením je slinivková (nízkotučná) dieta. Takže paničko, hezky překopej psí jídelníček a pořádně se snaž! :o)