Pouštní pes

15.05.2012 21:40

Ajka pouštní alias vibrační pes.

 

Dospěli jsme k závěru, že je Ajuška Český strakatý pouštní pes. A při teplotách pod 10°C se z ní stává Český strakatý vibrační pes. Její minimální podsada ji prostě jednoznačně zařazuje do kategorie teplomilných psů, navíc i v největším horku pije minimálně. Tak pro porovnání, v teplotách kolem třicítky, kdy Ursín vypije dvě misky vody, Ajka si sotva třikrát lízne a stačilo. Také do vody leze jen tlapkami, protože voda podle ní zatím není dostatečně vyhřátá!

Vyrazili jsme s oběma psíky do Českého ráje. Bylo to bezva a Ajka s Ursem se neskutečně vyblbli! No ze začátku to spíš vypadalo, že s Ajkou běhá chlupatý špekáček, ale v průběhu týdne Ursín shodil své několikakilové tukové zásoby, dostal se do kondice, a pak Ajce v lítání skvěle sekundoval, úplně při tom omládnul! Nikdo by mu těch devět let netipoval! Střídali jsme vycházky - jeden den velký výlet, druhý den krátký výlet, takže si psíci vždy mohli odpočinout, nabrat síly a zregenerovat unavené svaly. Ajka trénovala chůzi v tahu na postroji, sice pokud nemá Ursína před sebou, tak ji to zatím moc nebaví, ale na druhou stranu aspoň ještě moc nezatěžuje kyčle, přece jen je na zatěžování brzo, pořád je to puberťák v růstu. Obrovskou radost mi ale udělala při výletu na Trosky a do údolí Žehrovky. Hned na začátku výletu před výstupem na Trosky jsem si na hrbaté cestě zaházené posekanou travou úspěšně zvrtla kotník. Ajka jako by to věděla a chtěla mi pomoct, doslova mě na Trosky vytáhla, prostě se zapřela do postroje a šlapala celou cestu nahoru jako hodinky, byla to paráda! Měla jsem navíc s sebou turistické hůlky, takže naprostá pohoda a spokojenost. Údolím Žehrovky pak už Ajka mohla lítat navolno, kotník se rozchodil a už nebolel.

Dovolená byla super, ale něco vám povím. Není nic strašnějšího, než mladý pes v kondici. Naše obvyklé cca. 6ti kilometrové vycházky po práci teď Ajka považuje za výsměch, venku je jak z divokých vajec a po návratu domů hodí okem jestli už konečně vyrazíme na tu pořádnou vycházku. Jakmile pochopí, že nevyrazíme, aspoň si nechá házet míček. Ale zahlédli jsme na jejích stehnech cosi, co se odvažuji nazvat svaly. :-D

Fotky a videa najdete tady:

Cesta do ráje, šílená psí vítačka u Zrcadlové kozy a pohoda na chaloupce.

Maloskalsko a psí honěná pod zámkem Hrubý Rohozec.

Jizera, Trosky, údolí Žehrovky a Doksy

Český strakatý vibrační pes