Plné tlapky práce aneb Ajka zaměstnané štěně

09.06.2011 18:57

Aktualizace ve fotogalerii, Ajčin první den v kanceláři a souhrn nových dovedností.

 

Pomalu, ale jistě doplňuji se zpožděním fotky do galerie na rajčeti. Už jsou k nahlédnutí i fotečky z Berounky, převozu Ajky do Brna a jejích prvních dvou dnů s námi. :-)

Ajuška má za sebou první zkoušky samostatnosti. Ve středu večer jsme měli domovní schůzi, tak jsme s nejistým pocitem zanechali Ajku po vycházce samotnou doma. Ani ve snu nás nenapadlo, jak se schůze nečekaně natáhne. Když jsme se provinile vraceli, nenápadně jsme z výtahu vystoupili o dvě patra níž, došli pěšky a ke své úlevě shledali, že Ajka spí jak zabitá a až na počátečních pár výkřiků naši nepřítomnost nijak výrazně neřešila. Super začátek. Budeme pomaličku postupovat, ať se nemusíme bát ji v případě potřeby nechat samotnou déle.

Na schůzi se jako obvykle sešlo málo lidí, takže se opět odložilo téma renovace výtahu a už teď je jasné, že minimálně čtvrt roku bude starý výtah odpojen. Fakt bezva. Takže máme vyhlídku na několikanásobné denní nošení Ajky z osmého patra dolů a zase nahoru. Už abychom trénovali, ortézky na kolena pak budu zřejmě používat častěji, než když jsem tancovala Irsko... :-(

Jinak jsme zjistili, že kapky pro štěňata opravdu pomáhají štěněti chodit jen na plínku - po jejím pokapání zmíněným přípravkem už případné noční nehody nacházíme jen na plínečce.

Ajuška si splnila i premiéru u mě v práci. Začíná se učit, že nesmí opustit kancelář, že nemá kňourat, když co chvilku někam odběhnu, a že není dovoleno okusovat cokoliv jiného, než hračky k tomu určené. Chápe to podle aktuálního stavu mysli - se střídavou úspěšností podle intenzity rozjívenosti. :-D

Bleskově se stala miláčkem celého osazenstva, někdo ji považoval za voříška, pan pošťák byl přesvědčen, že jde o ohaře a celý den se střídaly návštěvy různého stupně mazlení. Ajka není žádná trubka a rychle pochopila, koho smí jak moc zlobit, prostě to má na háku. Co si ke mě nedovolí, to s úspěchem zkouší na "rozmazlovače". Ale když chcou být pokousaní a bez druků na kalhotách, je to holt jejich volba. ;-)

Ajuška opět perfektně identifikovala pelíšek, i když byl schovaný v nylonové přenosné "boudičce". Když už jí bylo moc teplo nebo smutno, zalezla mi pod stůl, stočila se do klubíčka a spala tam. Vadilo mi to jen ve chvílích, kdy mi zpod stolu vytlačovala nohy.:-D

Ajuška se přímo zamilovala do nové hračky - plyšového pejska s tělem z pevného provazu, a vyhrála si s ním k maximální spokojenosti nás obou.

Perfektní den nám pokazil akorát vrátný, když mi při odchodu z práce oznámil, že protože někteří pejskaři nesbírali z našeho malého trávníku před prodejnou bobky, tak je zakázané na tom trávníku nechat běhat psy. Tak teda fakt úžasné, namísto rychlého vyběhnutí z kanclu budeme chodit o kus dál k řece. Hm, tak aspoň pět minut tam a pět zpátky. To se nám ta pracovní doba díky tomu pěkně natáhne... ;-)

 

A co se tedy prozatím Ajka naučila a co naučila nás?

 

My už víme, že

  • noční vytí většinou neznamená osamocení, ale právě vytlačený bobek - stává se velmi zřídka
  • po pořádném odpočinku je třeba vystřelit honem ven, protože každá vteřina navíc může znamenat akutní počurání ;-)
  • Ajka nerada chodí a raději si hraje, což nám pomáhá ji naučit hned po začátku vycházky vykonat veškeré potřeby
  • předchozí bod neplatí, pokud se jde na vycházku s Ursínkem, pak se z Ajky stane absolutní nezmar a ujde to, co Ursín
  • Ajuška hrozně ráda olizuje skleněné věci, zvláště okna v MHD a orosené sklenice - učíme neolizovat...
  • granule jsou fajn, ale na večerní konzervu se jeden strakatý pejsek těší mnohem víc!

 

Ajuška se naučila, že

  • patří k nám
  • do dveří nesmí chodit nikdy první (toto pravidlo chápe, ale ne vždy zatím dodržuje)
  • pamlskovník je hrozně zajímavá věc
  • v náhubku je vždy schovaná dobrota a proto je dobré jej nesundávat, v průběhu jízdy MHD se v něm pamlsky objevují víckrát
  • když leží na klíně, nesmí se snažit z klína kamkoliv dostat (využíváme v MHD a občerstvovacích zařízeních)
  • v místnosti se smí kousat jen hračky, je ale hrozně HROZNĚ těžké toto pravidlo dodržovat ;-)
  • venku se smí okusovat téměř vše zajímavé, zatím ale nedokáže rozlišit ty výjimky
  • při cestě po chodníku se chodí pouze na straně vzdálenější od silnice a nesmí se do silnice vbíhat (také hrozně těžké pravidlo)
  • po vstupu do výtahu si zaleze do nejzazšího rozhu, sedne si a zůstane sedět, dokud nedostane povel vystoupit z výtahu

Na třetí den u nás docela dobré skóre, ne? :-)