Jak šel čas

26.01.2014 08:30

Střípky ze života ve Vlaštovčím hnízdě.

 

Žádná bilance předcházejícího roku a předsevzetí no nového roku se u nás nekonaly. Co mě ale náhodou napadlo, bylo proběhnout naše zkratkovité záznamy zveřejněné na facebooku od odby, kdy jsme se tam zaregistrovali. Docela jsme se u toho počtení pobavili, tak pro zájemce je tady přehled těchto psích zpráv. Ať se líbí! :)

 

ROK 2012:

30.8. Jak má mít člověk nějakou pracovní morálku, když pes leží v pelechu na zádech, rozcapenej jak žaba a mlaská ze spaní?!!

 

3.9. A je to zase tady. Opět máme doma chromajzlíka. Už jí neřekneme jinak, než Ajuška Třínožka. :( Na veterině jako doma!

 

25.9. Sotva vytáhnu svačinu, začne pes tak vrčet a štěkat ze spaní, že se málem smíchy udusím jídlem...

 

24.10. A už zase tomu našemu strakáčkovi něco je. Bez paní veterinářky asi Ajka nemůže být ani den. V pondělí byla na kontrolních odběrech kvůli obsahu vápníku a dnes už si dala akutní repete! Léky jako hlavní chod podáváme 20:00, 24:00, 8:00, 12:00. Pánečci ať si spí a pracují, kdy chtějí...  8)

 

5.11. Dnešní skóre cestou ze zahrady: jedno napadení vlčačkou, bez náhubku, bez vodítka, bez poslušnosti, jeden pokus o napadení pudlicí drženou za kapuci pláštěnky a jeden pokus o napadení čímsi jako bišonek škrtícím se na obojku na krátkém vodítku. Kam se poděli všichni vychovaní psi?!!  :(

 

7.11. Ajka dostala novou hračku - jmenuje se to "veselé párky na šňůře". Překvapivě je už jeden párek bez nosu... Kromě míčku, mamuta a uzlu teď tedy v pelechu spává i s párky. No hotové psí nebe! :o)

 

9.11. Po strašně strašně STRAŠNĚ dlouhé době jsme dnes konečně šly na cvičák. Ajka má u mě bod k dobru: přestože se těšila jak šílená, celou hodinu měla napětím rozšířené zorničky a rozrušením se jí klepal dolní pysk, byla při poslušnosti úplně skvělá a jen dvakrát se dostala do svého mimoň stavu, kdy předvádí v bleskovém sledu úplně všechny cviky, na které si vzpomene. Musím si ten pocit z poslušného psa dobře zapamatovat, než se Ajuška vrátí do normálu. :D

 

12.11. Ráno jde Marcel kolem naší kanceláře a najednou vykřikne "jé, chodící polštář!" Se vyděsím a ona to Ajka, jako obvykle spící pod pelechem, ho chtěla jít přivítat... Pelech zapomněla sundat ze zad. Hezký začátek pracovního týdne. :)

 

19.11. Včera večer Ajka přemýšlela, jak nás ukecat, abychom jí povolili vstup na gauč. Napřed se tulila, chodila kolem, nechala se drbat, když to nepomáhalo, dělala "roztomilou" a pokládala na gauč hlavu. Když pánečci pořád neměli s roztomilým strakáčem slitování, došla pro tenisák a položila mi ho do klína. Asi jako úplatek. Když chce, fakt jí to pálí. Ale stejně to nepomohlo. Ubohý týraný strakatý pes, co ho nechcou vzít na gauč...

 

28.11. To snad není možný, už máme zase trojnohého psa! Dnes na závěr cvičáku si strakatá cosi provedla s packou a nejenže chodila po třech, ale s ohledem na to, že postižená je tentokrát přední, domů už pak odmítla dojít vůbec. Ještěže ji Radovan odmala učil nechat se v klidu nosit za krkem, v náručí už bych ji fakt nedonesla... Jak to to naše zvíře jenom dělá?! :(

 

18.12. Když blázinec, tak jak v našem zvířecím lazaretu v práci. Kočka s nemocným okem řve v přepravce, pes se zraněnou nohou kňourá v boudě! :D

 

28.12. Tak to už je dneska fakt na zblbnutí. Dělám si střih na sukni a přitom mi pes háže na záda tenisák. At už ten Radovan přijde a stane se terčem psí pozornosti on!!! :D

 

ROK 2013:

 

18.1. Recept na páteční večer: půjčete si na víkend akití puberťačku ke strakaté šílence a večerní společné venčení se zvrhne ve dvě samostatné vycházky, aby se ty psice kromě hraní zvládly také vyvenčit. Po zbytek večera je nechte odděleně, aby byly po večeři v klidu, mohly na sebe koukat a smutně kňourat, že si nesmějí nonstop hrát!  8)

 

19.1. Ach bože to je paráda, když oba psi vyčerpáním po vycházce usnou!!! :D

 

21.1. Dneska jsme byly s Ajkou centrem pozornosti v buse. Napřed jsem nechápala a pak mi konečně došlo, proč na nás všichni zírají a šuškají si. Zaslechla jsem dokonce cosi o tom, že ten pes má perfektní ponožky!  (Ajka s bandážemi na nohách po úraze)

 

24.1. Proč MĚ bolí nohy, když měl v lese posilovat především pes?!!! Jediná útěcha - pes spí jak dřevo! 8)

 

21.2. Dneska jsem přišla na jednu věc. Ajka musí mít někde tlačítko on-off! Doma furt spí a venku ju ultra-hyperaktivní. Teď jenom to tlačíto najít a přijít i na funkce zesílit-zeslabit! :o)

 

5.3. Ajka právě posnídala a vymyslela další ze svých povedených kousků. Zatímco já dřepím a umývám její podložku pod misku, ona mi vyšplhá na záda, balancuje tam a má hroznou radost z toho, že se nemůžu bránit olizování uší.

 

6.3. Když vidím, s jakou bezprostředností Ajka polyká v jakoukoliv denní či noční hodinu léky, tak si říkám, jestli ty naše chabé pokroky ve výcviku nejsou způsobeny špatně zvolenou motivací. Příště musím zkusit vzít jako odměny na cvičák léky!

 

17.4. To si tak jede člověk do práce, zastrčí psa pod sedadlo, sedne si, kouká z okna a pak chce vystupovat a najednou ejhle, pes leží stočený kolem paniččiných bot daleko před sedačkou! Ajka si hraje na partyzána a vůbec jí nevadí, že přitom porušuje povely! :o)

 

1.5. Po vyčištění akvária se ukázalo, že ještě stále chováme rybičky.

 

2.5. Konečně na koloběžce! Ale teda kondička pod bodem mrazu a přiznávám, do kopce tlačím. Ostatně Ajka se taky nepředřela! Jo a kdybyste někdo na Holedné potkali moje plíce, prosím pošlete je za mnou, ještě je budu potřebovat... :o)

 

23.5. Nachystat Ajce cestou ze zahrady pro zpestření pachový čtverec by býval byl dobrý nápad, kdybych se bývala pořádně podívala, kde ho chystám. Do pět metrů vzdáleného mraveniště ty velké lesní mravenčí potvůrky rychle donesly informaci o báječné masíkové baště tam na tom udupaném místě. Závěrečný boj o co nejrychlejší zhltnutí všech mlsíků ale naštěstí vyhrála Ajka! :o)

 

27.5. Co se někdy může stát silným zážitkem... Když včera na Jízdě králů z domu, u kterého jsme stáli, vyšel pán s miskou plnou kuřecích kostí, vrazil ji Ajce přímo pod čumák a řekl "dej si". A ona se mlsně olizovala, smutně koukala, ale nedala si! Pán byl totiž "cizí člověk"! Fakt jsem na ni byla hrdá a za odměnu dostala obří pochvalu a sušenou dršťku! :)

 

27.6. Psí puchýřová zábava - to je stav, kdy hojící se puchýř na polštářku psí tlapky začne zlobit a praskat a zároveň se sloupne do té doby neviditelný puchýř na další noze. Po namazání a zavázání, aby nebyl za chvíli celý byt pomatlaný hojivou mastí, pes rezignuje, že s něčím takovým ani nebude chodit a raději zůstane ležet na podlaze, kde byl tak potupně obvázán! :D

 

8.8. Tož to počasí, co dneska panuje v Brně, to není horko, to je VRAŽDA!!!

 

9.8. To byste nevěřili, jak v tom hicu Ajka spí v práci! V boudičce si zaleze pod pelech nebo pod deku a vůbec jí nevadí, že tam máme 29°C. Asi už se aklimatizovala na venkovních 39°C a tak je jí v práci zima... :)

 

20.8. Jednooký mezi slepými králem!!! Dneska naprosto super lekce na cvičáku - kromě Ajky jen dva psí puberťáci ve fázi naprosté hluchoty k povelům. K tomu Ajka dostatečně vylítaná vycházkou i intenzivním desetiminutovým sprintem na začátku lekce, díky ochlazení ochotná dělat téměř cokoliv, zkrátka jsem si jednou připadala jako KING! Kéž by se podobné okolnosti sešly častěji, docela dobře to motivuje k další práci... :)

 

23.8. Po dlouhé době po práci vycházka oborou. Cestou několik setkání s daňky "z očí do očí" a mám pocit, že příští rok už bude nutné se tam zvířaty prodírat. :) Strakatá potěšila, i při silném loveckém pnutí šla u nohy na prověšeném vodítku. Zato paní s tak 40kilovým psím puberťákem na stopovačce vypadala, že jede na vodních lyžích. :D Jen ty lyže nějak nebyly vidět...

 

4.9. Ajka po půl roce na krevních testech. Super je, že díky kastraci se hormony štítné žlázy dostaly do normy. Špatné je, že vápník je pořád strašlivě nízký, pes ho prostě nevstřebává. Kromě trvalého přidávání minerálních doplňků tedy navíc úprava jídelníčku a častější rozbory krve pro rychlejší zjištění reakce organismu. Ach jo... Sice pro naši útěchu vet prohlásila, že buďme rádi, že o tom víme a vápník doplňujeme, jinak by už Ajka dávno měla nohy zkroucené jak paragrafy, nicméně jsme čekali, že budou výsledky o dost lepší... Tak vzhůru do dalšího boje! :)

 

19.9. Dnes jsme na cvičáku s Ajkou promokly na kost, ale strakatá poprvé kousala na rukáv! Byl to teda spíš rukávek pro štěňata a lilo přitom tak, že jsem přes provazy vody málem na psa neviděla, ale o to víc mě stračenka potěšila! :)

 

20.10. Dojedeme z Hradiště, vylezem v Brně z podchodu u nádraží a jdem čekat na bus. U trojúhelníku travičky a keřů říkám Ajce "jdi si cvrknout, ale bacha, ať Tě nehryzne potkan". Když dostala lovecký výraz, už bylo jasné... U konečné trolejbusů po té travičce tam vesele pobíhala grupa asi sedmi podkyšů... Půl sedmé večer... No fakt mazec! :(

 

24.10. Ajka se dnes na kousání rozhodla specializovat. Stává se z ní přeborník na kotoul s rukávem nepřetržitě sevřeným v hubě! Dlouho neměla tak hliněnou hlavu! :D

 

29.10. Ty odvodňovací kanálky na lesních cestách by se měly začít nějak označovat. Já sice beru, že je brzo tma, líbí se mi podzimní popadané listí, ale ono potvora ty kanálky kryje a kamínky ve dlaních a kolenou fakt nejsou nic moc... :D

 

23.11. Nejnovější obyvatelé Vlaštovčího hnízda - dvě Ancistrusčí miminka, za chvilku už budou v novém akvarijním domově. Ajka si chtěla dovézt ještě kotě, které adoptovala v ordinaci u paní veterinářky, ale to jí už vážně neprošlo!

 

14.11. Dneska Ajka na obranách neudělala ani jeden kotrmelec. To vypadá na chybu v Matrixu!

 

8.12. Škoda, že se na pořádný výlet nedostaneme častěji. Ráno, kdy pes nejenže nevstává, ale ani snídat ani venčit se nepotřebuje, to je fakt luxus! :D

 

A leden 2014:

 

16.1. Vždycky když začnu mít pocit, že nám to strakaté zviřátko tak nějak dospívá a rozumní, tak Ajka provede něco, čím mě rychle vrátí na zem a přesvědčí o tom, že je asi navždy a nezpochybnitelně totální EXOT!

 

23.1. Se strakáčem fakt neexistuje nuda... Dojdem na cvičák, je ještě čas, běhá tam boxer, tak Ajku pustím, ať se zahřeje a zalítá si. Jaké překvapení, strakatá dostala tryskoběhací záchvat a nezastavitelně a zcela hluchá běhala ty svoje tryskoelipsy, i když boxer byl už dávno zavřený v odkladačce. To už pak fakt zbývá jen odchytit strakatou v běhu, posbírat ze země zbytky sebevědomí, a jít na plac... 8)

 

Fotky z lednových výletů:

Oborou za kanci a daňky.

Údolím Říčky.

Naučná stezka Rakovecké údolí.

Údolím Zaječího potoka.