Co se to děje?

31.12.2012 20:22

Nezbláznilo se všecko?

 

Mohl by mi někdo vysvětlit, proč nám na přelomu roku pes zuřivě líná, kaktusy kvetou a srnka likviduje stromy v oplocené zahradě? :-D

Návěje chlupů, které denně v bytě uklízím, mě už vážně přestávají bavit. Nechápu, proč psi nejvíc línají ne na jaře a na podzim, ale na přelomu roku.

Prodloužili jsme Ajce vycházky, protože noha je už lepší a na krátkém vodítku v rozumném pohybu má už o něco delší vycházku povolenou. Osobně bych to ale nikomu nepřála. Ajka je venku absolutně šílená a o nějakém klidném pohybu si můžete nechat zdát. Střídavě se pokouší vyrazit tryskem, vyskočit do vzduchu, provést salto nebo strhnout paničku k zemi. Přitom stíhá číst všemožné zvířecí stopy a vzkazy, sledovat všecky psy v okolí a zapomínat na venčení.

Aby si po tak dlouhé době prakticky bez pohybu hned zas nějak neublížila, začali jsme s Ajkou posilovat na nestabilní plošině. Paniččino Bosu se ukázalo jako perfektní cvičební nástroj a v průběhu jednoho týdne Ajka zvládla na polokouli stát, sedět, ležet, a to vše nahoře na polokouli, ale i se zadkem nahoře a předníma nohama dole na podlaze. Po týdnu jsme tedy zvýšili náročnost a Ajka začíná cvičit i na rovné straně Bossu. Kdo to nikdy nezkoušel, netuší, o čem je řeč! Ajka, stejně jako většina lidí napoprvé, rozklepala Bosu jak vibrační plošinu, jak se snažila nějak udržet balanc. Holt to není jen tak! Ale už jí to začíná jít lépe, samozřejmě jí Bosu jistím, aby nespadla, a motivuji ji. Je na ní vidět, že po měsíci minimálního pohybu jí atrofovala většina svalů na zádech i na nohách, rehabilitace a posilování hlubokých svalů držících kloubní spoje jí udělá jen dobře. Cvičíme po vycházce, když je zahřátá a veselá (a hladová). Za sušené plíce za chvilku bude na Bossu i panáčkovat, jak cirkusák! 8-)

Vypustili jsme do světa náš strakatý coin - stylově, na silvestrovské vycházce. Nezapomněli jsme přitom donést muflonům a daňkům do obory sušené dobroty a ovoce, ovšem udržet při této vycházce Ajku v přiměřeném pohybu bylo prakticky nereálné a mé nadávky se brzy nesly nad hlavami zvířecích obyvatel obory, která si z toho naštěstí ale vůbec nic nedělala, protože jsou už zvyklá na ledacos. Kupodivu i pes i pánečci přežili vycházku bez úrazu a bez toho, že by někdo někoho ubezdušil... :o)

Celá nová fotogalerie je k vidění zde.