Cestovatelé

15.08.2012 20:42

Na návštěvě jako doma!

 

Už bylo na čase začít páchat návštěvy slibované leckdy už dávno pradávno našim kamarádům. Nějak pořád nebyl čas, tak jsme si čas prostě udělali. :-)

Dostali jsme například neodolatelné pozvání na palačinkovou párty. Palačinky se smažily u Šamanů, Ajka si tak zas jednou mohla užít řádění s jejich kocourem Dartym - zajímavé, jak ji ten kocour má i přes její potrhlé chování rád. Ale je třeba Ajku při hře s ním dost korigovat, protože ona vůbec nechápe, že by se třeba měla chovat opatrně! Co bylo ale ještě lepší, na palačinky i někteří další návštěvníci dovedli své psíky a Ajka pak byla naprosto unešená z Bostonského teriéra Justyho. Tak nádherně jsem už dlouho žádného psa vyzývat ke hře neviděla. Úplná učebnice psího chování - poskakoval před Ajkou, štěkal na ni, mohl se uvrtět a když Ajka konečně výzvu pochopila, vyřádili se tak krásně, že to Justy rozdýchával ještě asi půl hodiny. Ajka musela být odvelena na místo, nebo by ho chudáka asi uhrála k smrti. :-D

Konečně se nám podařilo také vykonat slíbenou návštěvu Roxi v Hodoníně. Roxička zrovna pomáhala paničce vést soustředění agility, tak jsme využili času a vydali se na vycházku podél Baťova kanálu a Moravy. Když vylezlo slunko, bylo jak v peci, ale když přišel mrak, člověk by si dal svetr. Počasí babího léta. Ajku jsme u Moravy vypustili navolno, což se setkalo s obvyklým magořím záchvatem lítání kolem dokola, střídané ještě se (zakazovaným) poponášením sena. Kupodivu se vylítala už asi po patnácti minutách a pak jen spokojeně poklusávala a počuchávala. Po zhruba dvouhodinové vycházce jí bylo patřičně horko, potřebovala se ochladit a napít. Když se vrhla do řeky a při plavání chlemtala vodu a skoro to vypadalo, že asi klesne ke dnu, šla kolem zrovna taková velmi útlocitná paní a nemohla si pomoct, zastavila u nás a pronesla zhruba toto: "až se ten pejsek začne topit, tak ho na tom vodítku uškrtíte!" (Bylo to už na úzké stezce a z preventivních důvodů zachování života kolemjdoucích, kolemjedoucích i našeho psa byla Ajka zase připnutá na svém osmimetrovém vodítku.) Paní jsme vysvětlili, že se náš pes neumí napít jinak, než při plavání, a že rozhodně hrozí spíš sundání obojku přes hlavu, než uškrcení psa, pokud bychom ji tahali ven. Paní ale byla zarputilá a čekala, jak vše dopadne. Když Ajka doplavala ke břehu, oklepala se a nadšeně začala tryskem lítat okolo, paní nechápavě vrtěla hlavou, že se ten pes fakt neutopil! :o) Při jednom ze svých namáčení Ajka využila molo, končící až pod hladinou vody, o čemž ale Ajka zřejmě neměla ani tušení. Asi předpokládala, že jde o most, jen trochu ponořený pod hladinu. Šla a šla a šla a ... voda se nad ní zavřela. :-D Překvapená plavala pryč a kupodivu vůbec nedokázala analyzovat situaci: přestože na tom místě šla pak do vody ještě několikrát a snažila se nahoru na molo dostat a vylézt po něm ven, nenapadlo ji nalézat na prkna čelně, vždy se pokoušla zachytit v místech, kde byla prkna pro ni ještě příliš vysoko. Analyzační schopnosti teda strakatá moc nevede!

Když jsme doklapali na cvičák, pejsci už měli padla a chystalo se opékání. Kupodivu si Ajka s Roxi hrály jen chvíli, Roxička pak ztratila zájem a raději dávala pozor na paničku, kdyby po ní něco chtěla, a na stůl, kdyby z něj něco chtělo upadnout. Ve výsledku si tedy Ajka namísto s Roxi hrála se stejně nadšenou Borderkou a až na dvě krátké pauzy ve stínu si během těch dvou hodin řádění nedaly pauzu ani na minutku. Musely být pak odvolány a odloženy na místa, aby je v tom horku nekleplo. Objevila se také vlaštovka lepších zítřků. Oproti dřívějšku jsem zjistila, že lítá-li Ajka už alespoň hodinu se druhým psem, začne si pak trochu hlídat i nás! :-D Když jsem šla do klubovny doplnit vodu na cestu, světe div se, Ajka mě následovala a čekala na mě za plotem! Neuvěřitelný pokrok, že si vůbec všimla, že někam jdu, když přitom řádila s druhým psem! Před cestou domů se Ajka pochopitelně ještě důkladně namočila. Měli jsme nějaký čas k dobru, tak jsme se cestou zastavili v hospůdce na místní nepasterované pivo. Horko panovalo, ale náš teplomilný pouštní pes, byvše namočen, klepal se pod stolem jako ratlík. Co k tomu dodat, že? 8-)

A tady máme fotky: z palačinkové párty a z Hodonína.