Aprílové počasí

25.04.2012 20:24

Návod k jeho využití - přímo od strakaté slečny...

 

Máme tu apríl, veselý měsíc. Chvilku sněží, chvilku svítí sluníčko a je na kraťasy, a chvilkama prší jen to syčí. Speciální návod na použití takového počasí od Ajušky:

  1. je-li deštivo, je zapotřebí šetřit síly na lepší počasí. Nebude-li od pánečků nasazena pláštěnka, je zapotřebí odmítnout pohybovat se jinde, než pod střechou, aby pak měli pánečci patřičně provinilý pocit, že nejdříve otevírají svůj deštník a až potom se starají o toho ubohého moknoucího a třepajícího se psíčka. Celou akci je potřeba zdůrazňovat potřásáním hlavy, zvedáním mokrých paciček, zoufalým výrazem a zapřením se proti směru tahu vodítka.
  2. je-li hezké počasí, je potřeba pánečkům ukázat veselou povahu. To znamená lítat jako magor, vbíhat na zakázaná území, proti naučeným způsobům dobíhat až na konec dlouhého vodítka a cukat jím, projevovat lovecké pudy, chtít se kamarádit se všemi okolo, nejlépe s bojícími se dětmi nebo vztekle štěkajícími psy, ať pánečkové vidí, jak šikovného psíčka si pořídili. Dále je příhodno spást co největší množství trávy, čuchat u každého psího vzkazu příšerně dlouho, vířit prach, vbíhat do suchého listí tak, aby zaválo celou cestu, poponášet velké klacky a zanechávat je pak uprostřed vozovky, po vběhnutí do MHD přivítat všechny okolo, a v neposlední řadě se občas podívat po pánečcích, po čemž bude zajisté následovat pochvala a určitě z nich vypadne i něco dobrého k snědku.
  3. k bodu dva, je-li panička nachlazená tak, že ani nemůže dýchat, je potřeba ji pořádně vyvenčit co nejdelší vycházkou. Pak přestane být vyžadována jakákoliv přehnaná poslušnost a panička se bude jen plížit jako mátoha, takže vlastně nastávají Zlaté strakaté časy!
  4. k bodu tři, pokud panička ještě může křičet, je potřeba zadržet tělesné funkce a vykonat potřeby až co nejpozději, aby se panička na výletě dostatečně unavila a taktéž ztratila hlas a schopnost dýchat!

Velké výlety se minulý týden nekonaly, pokud nepočítáme běžnou hodinovou několikakilometrovou vychajdu po práci. Chodili jsme ale často přes Holednou a je vážně úžasné sledovat, jak pučí listy na stromech, jak se mění barevná škála a atmosféra v lese.

Také se nám konečně podařilo sehnat zahrádku do pronájmu, Ajka teď může s námi chodit "krtkovat". Máme to z domu pěšky na druhý konec Jundrova a pak ještě kus mezi zahrádkami, takže se Ajka hezky projde a navíc se unaví neustálým sledováním a prozkoumáváním všeho možného na zahrádce. Nejvíc ji baví trhání trávy, odnášení uřezaných větví a pomáhání při kopání kompostu. :-)

Máme také nové kamarády. Dočasně jsou v Jundrově v jednom rodinném domečku na návštěvě dva zlatí retrívři, tak má Ajka dva nové prima gentlemany na hraní a lítání. No a jinak nám také v ulici přibylo nové štěně - šarpejka, která zdá se není moc socializovaná (o nějakém chození na cvičák asi nemůže být ani řeč), tak máme v dosahu dalšího agresora, před kterým je třeba být ve střehu... Zkrátka už jsme se smířili s tím, že navolno může Ajka chodit jen s kamarády psy větších velikostí, kteří ji před případným napadením ochrání. :-)