Sedmiměsíční strakatý nadšenec

26.10.2011 21:18

Ajka roste!

 

Ne, Ajka si nehraje na maxipsa Fíka, mám na mysli duševní (dá se to tak nazvat? možná bych měla napsat spíše psychický) růst. Samozřejmě dělá Ajka pokroky jako dřív, ale je na ní vidět, že si už opravdu vytváří psí osobnost, nad věcmi přemýšlí a snaží se pánečkům vyhovět. Samozřejmě v mezích pubertálního zatemnění mysli.:-)

 

Samota: Nerada bych to zakřikla, ale náš trénink začíná nést ovoce. Raději nebudu moc Ajku vychvalovat, aby zas nepřišel nějaký zkrat, ale nácvik samoty jakožto povelu ("přijdu") zatím funguje bezvadně. Měníme délku doby osamocení, někdy s kousací kostičkou, někdy bez, někdy se průběžně vracím a někdy ne, a Ajka se tváří, jakože je největší samozřejmost čekat přitom v klidu než se vrátím. :-) Už dlouho dělá dobrotu, tak začneme více natahovat délku pobytu o samotě a uvidíme, co se stane.

Vztah k ostatním pejskům: Ajuška ještě stále nemá úplně jasno v tom, kdy vysílá pes přátelské signály a kdy hrozí nebo je nevrlý. Zřejmě předpokládá, že všichni pejsci se těší na to, až budou moct spolu lítat, hrát si a prát se. Už několikrát se jí stalo, že po ní pes "vyjel", ale Ajka se vždy jen na chvilku zamyslí, a pak se k němu znova radostně vrhne. :-D Takže na ni stále dohlížíme a snažíme se aspoň pohlídat, aby na ni náhodou nevyjel některý pes opravdu agresivně. Už se ale dlouho nestalo, že by Ajka spatřivší v dálce psa panicky začala utíkat neznámo kam, tak snad již dostává rozum a my se budeme moct přestat bát ji pouštět navolno, abychom vzápětí po ní nemuseli vyhlašovat pátrání...

Poslušnost: Přiznám se, že i přes excesy pramenící z pubertálního zatemnění strakatého mozečku, jsme z Ajky upřímně nadšení. Občas když se dívám na ostatní štěňata, se kterými se potkáváme, říkám si, jak jsme udělali dobře, že jsme si pořídili právě strakáče. Hyperaktivní borderky, příšerně akční a k tomu ještě tvrdohlaví teriéři, ostří až agresivní maliňáci, vlčáci a stafordíci, anebo třeba takoví jezevčíci, to je vůbec kapitola sama pro sebe! Ajka je sice akční, ale stejné nadšení, jaké vkládá do "vyblbnutí se" venku s pejskama nebo i jen tak sama se sebou (rozuměj s listím, krtincem, klacíky, šiškami atd.), vkládá i do učení se čemukoliv novému a je nesmírně jednoduché ji ke cvičení namotivovat. Ano, uznávám, jsou věci, které jí stále dělají velký problém (přivolání od pejsků, lehnutí a nově i dlouhodobé odložení), ale jsou to klasické problémy psí puberty a nejsou způsobené tvrdohlavostí nebo odporem ke cvičení. Naopak, Ajuška cvičení a výuku přímo miluje! A to čím dál tím víc. Tak pro ni vymýšlím neustále nové a nové hry a cviky, netrénujeme většinou víc jak pár minutek, ale o to větší radost z toho Ajuška má, že zase něco děláme. Možná bych mohla udělat malý souhrn cviků a povelů, které už Ajka zná a které pilujeme k lepšímu a lepšímu provedení. Polohy - klasické základy: sedni, lehni (no to stále nerada;-)), vstaň, stůj. No a ostatní: ke mě, pojď sem (volnější provedení), pojď (nezastavuj se), běž dopředu (nesmí zůstat za mnou), kraj (smí se pohybovat jen na levém kraji cesty), na bok (to samé na pravém kraji cesty), oběhni (kolem předmětu nebo třeba při míjení člověka na chodníku, abychom ho neomotaly vodítkem), vpřed, čekej (krátkodobé odložení, po kterém může být odvolána i na dálku), zůstaň (dlouhodobé odložení, ve kterém musí počkat, dokud se k ní nevrátím a nedám jí nový povel), za paty (chůze těsně za mnou), otoč se (podle ukázání o půl kruhu nebo kolem dokola), vezmi (povolení žraní ukázaného), fuj, co máš (chci vidět, co vzala do tlamky, po tomto povelu vyplivuje:-D), nesmíš, hop (přeskočit předmět), tunel, pomalu, zpomal, k noze, vedle (volnější varianta povelu k noze - musí jít po mé levé straně, ale smí pobíhat v rozmezí cca. půl metru až metru ode mě a může si čuchat a podobně), kolem (to stejné na pravé straně), místo, nech ho (aby neotravovala psa nebo člověka), opatrně (když si hraje s dítětem nebo malým pejskem), tady budeš (vymezení místnosti, kterou nesmí opustit), přijdu (budeš tady o samotě, ale my se vrátíme), oči (navázání očního kontaktu), přines/aport, drž, pusť, vpřed a zpět, dolů (seskoč), hlavu (=strč hlavu do náhubku), hledej (ve spojení s názvem konkrétní hračky;-)). To by tak nějak mohlo být vše...:-)