Půlroční psí slečna

06.10.2011 18:06

Puberta s ní cloumá hlava nehlava.

 

Ajka dělá čest psí pubertě, plní všechny pubertální nepravosti jako podle příručky. :-) Není dne ani hodiny, kdy bych dokázala předvídat, jak se zrovna zachová - má lepší i horší dny, dny téměř absolutní hluchoty (zvláště vůči povelům) i dny kdy mám pocit, že mi někdo vyměnil psa za vychovaného. :-) Je to zábava sledovat a být při tom! :-))))

Poslušnost: Stále trénujeme již známé povely a občas přidáme i nějakou novinku. Ajka poslouchá nádherně, dokud jsme s ní sami, bez dalších psů a lidí, ale ve společnosti (zvláště psí) se plně projeví puberta a podle toho to taky vypadá. Jsou dny, kdy Ajka dělá skutečně hluchou a nefunguje ani základní přivolání. Na druhou stranu už Ajka dokáže venku na vycházce pěkně míjet psy bez toho, že by za nimi vyrazila, stačí jí dát povel k chůzi na opačné straně cesty, u nohy, nebo třeba zavelet "čekej", a Ajka se opravdu ze všech sil snaží povel neporušit. Příjemný pokrok! :-)

Samota: Prodlužování doby osamocení se nesetkalo s valným úspěchem, Ajka vždy po určité době jako by měla zkrat a najednou zase nevydržela doma sama ani chvíli bez kňučení a poštěkávání a museli jsme s osamocováním začínat neustále znova. Obrátili jsme tedy metodu naruby. Totiž, když se umí bez problémů naučit povely, udělejme z osamocení také povel. Začali jsme tedy úplně jinak a zatím se to vyvíjí více než slibně. Onen povel je "přijdu", a po něm následuje odchod z bytu, ale s občasným vrácením se a zkontrolováním stavu. Když Ajka hezky kouše předloženou kostičku nebo klidně čeká bez známek nervozity, je pochválena a znova dostane povel "přijdu" a tak dokola. Návraty nejsou vždy po stejné době, střídáme délku časového rozpětí mezi návraty pro kontrolu klidu a Ajka už se nestresuje tím, že pokaždé přijdeme později, než minule. Někdy se na otočku vrátíme třeba už za půl minuty, někdy za několik minut, prostě porůznu. Teď uvidíme, jak to půjde dál.

V ostatních bodech se od minulého měsíce prakticky nic nezměnilo. Ale mám pocit, že Ajka začíná být o trošku víc odvážnější a o trošku míň bojácná, ale nechci to zakřiknout, tak si povíme radši zase až za měsíc. :-)