Malá učitelka

03.08.2014 13:15

Člověk jen kouká!

 

Kernička Gina je naprosto neuvěřitelné zvíře. Krom toho, že je ohromě šikovná a přemýšlivá, je také nesmírně zvídavá. Když se společně sejdeme na zahradě, člověk musí mít stále oči na stopkách. Nikdy nevíte, kdy je to malé žluté zvíře zrovna za vámi a sleduje, co děláte. Pokud v tu chvíli budete okopávat záhonek, vzápětí vám začne pomáhat hrabáním s pravou teriéří razancí. Na tom by nic tak zvláštního nebylo, ale ta malá potvůrka dává taky velký pozor na to, co otrháváte nebo sbíráte. A protože je Gina mlsná a věčně při chuti, velmi záhy vypozorovala, co sbíráme v jahodách a malinách. Umí dobře zapojit čich, pečlivě si vybírá nejzralejší plody a jede jako malá frézička. Takže sklízení jahod a malin se při přítomnosti Giny stává malým závodem kdo s koho. A Gina je fakt rychlá!

Ajka si dlouho nevšímala toho, co Gina sbírá. Jednou si ale koutkem oka všimla, že Gina něco v malinách žere, a zaujalo ji to. Přišla za Ginou, očuchávala jí tlamku a pořád nahlížela do malin, co tam ta malá našla za dobrotu! Ale naše Ajka jakožto přísný masotarián nedokázala pochopit, že by mohla Gina sbírat sladké maliny. Ovoce a zelenina jsou totiž podle Ajky zákeřné jedy! Takže Ajka pořád chodila za Ginou, zkoumala, co tam sbírá, a bylo vidět, jak jí to v hlavě šrotuje. Nepřišla ale na nic. To ovšem nebyl konec jejích výzvěd. Tuhle jsem ji pozorovala, když jsme byly na zahradě samy, jak chodí kolem malin, strká do nich hlavu, očuchává je ze všech stran a pořád dumá nad tím, co v nich může být jedlého... Prostě jí to nedá spát! :o)

Letošní jaro a léto si užíváme plnými doušky a skoro každý víkend vyrážíme na cesty nebo za kulturou. Užili jsme si parádní Skotský den na hradě Veveří a vzápětí už jsme se chystali na krátkou, ale výživnou dovolenou v Chorvatsku. Společně s Martinem a strakatým Fanoušem jsme vyrazili do slunné Permantury a objevovali krásy přírodního parku Kamenjak. Ajka s Fanoušem byli silná dvojka a byli naprosto nezničitelní. Zatímco my si v zastávkách výletu užívali koupání v moři, Martin prohlásil, že je moc studené a koupat že se nebude. Toho okamžitě využívala Ajka, protože kameny na pobřeží byly příliš tvrdé a nepohodlné, takže bez zeptání vyšplhala na odpočívajícího Martina a vyjádřila se v tom smyslu, že lepší pelech prostě široko daleko není. :) Oč kratší dovolená to byla, o to více máme fotek, takže naše výletování Chorvatskem je rozděleno hned do několika fotoalb: cesta tam a první výlet , hlavní okruh Kamenjakem , výlet za stopami dinosaurů a prohlídka Puly a cesta domů.

Letošní tradiční jarní voda byla na Otavě a byla parádní. Vyšlo počasí, bylo nás strašně moc, lidí, dětí i psů, a super parta. Ajka jako obvykle v průběhu putování na lodi začala selektivně hluchnout a tvářit se, že většinu povelů slyší poprvé v životě. Přičítejme to třeba únavě, ať si nepokazíme reputaci! :) Zábavné fotky z Otavy jsou zde, doporučujeme zvláště Otavský Titanik. :D

Nevynechali jsme ani tradiční návštěvu hodonínského strakatého soustředění a setkání s ostatními strakáči. Nafotili jsme sobotní honičky i nedělní řádění a také závěrečný závod účastníků soustředění. :)

A tady jsou fotky z dalších našich výletů a cest:

Návštěva u Martina a Fanouška a výlet Lednicko-Valtickým areálem . Výlet kolem Chocně v pekelně horkém dni a hody v Jinačovicích . Fotky z jarních návštěv a setkání jsou tady.