Co se dá čekat od Českého strakatého psa?

21.06.2011 17:44

Malý průřez života s Českým strakatým psem - začínáme!

 

Kdo hledá na internetu specifika plemene Český strakatý pes, najde obvykle jen krátký popis v rámci obecné charakteristiky. Pak existuje spousta osobních stránek jednotlivých strakáčů, ze kterých by člověk nabyl dojmu, že strakáč je nekontrolovatelné a nezvladatelné plemeno nebo naopak geniální pes schopný čehokoliv a absolutně poslušný. Pro každého, kdo by si chtěl toto báječně praštěné pelemeno pořídit, zkusíme udělat průřez vývoje našeho štěněte, abychom pomohli ve výběru jiním, kteří se - stejně jako kdysi my - snaží o strakáčích zjistit něco více dřív, než si jednoho nastěhují domů.:-) Pokud tím pomůžeme rozšířit řady obdivovatelů a milovníků tohoto senzačního českého plemene, budeme jen rádi. :-)

 

Když jsme se rozhodli, že si nepořídíme voříška, ale hezky papírového voříška - strakáče, připravili jsme se na následující souhrn vlastností:

  • Přátelskost - ke zvířatům i k lidem, možná až moc vřelá. Takže jsme počítali s budoucím učením určitého odstupu a hlavně nebraní si pamlsků a jiných dobrot od cizích lidí.
  • Neochota zůstávat sám - strakáči jsou dost vázaní na lidi a bude třeba od štěněte trénovat čekání o samotě.
  • Nekonfliktnost - možnost, že se bude pejsek s každým okolojdoucím psem přátelit, bez ohledu na názor toho druhého. Takže opatrnost a dohled při seznamování, hlavně ve štěněcím věku...
  • Žravost - všeho možného i nemožného, hlavně toho nemožného. Počítáme s neustálým sledováním toho, zda a co bere venku štěně do huby a kontrolováním, aby se neučilo žebrat. Máme v plánu, až samozřejmě bude psík schopen, přidat do výcviku, že nesmí sežrat nic, co nemá v misce jemu přímo předložené, ani kdyby na chodníku ležela voňavá šunčička super extra. ;-)
  • Lovecké pudy - u strakáčů obecně to vypadá, že jsou všichni velice lovecky nadšení, takže odmala hlídat, nepustit, zakázat, trénovat přivolání.
  • Nezávislost - ta se určitě projeví hlavně u psů (kluků) - souvisí s předchozími vlastnostmi - pes má spoustu zájmů a možná bude problém s odvoláváním. To by měl důsledný výcvik eliminovat.
  • Potřeba aktivity - no, to nám nepřišlo nijak zvlášť specifické, ač to tak z mnohých osobních stránek strakáců vypadá - není to hyperaktivní pes jako teriér, takže by neměl být problém pejska psychicky i fyzicky dostatečně zaměstnat několika vycházkami přes den, aniž by nám vytrhal dlaždičky a prokousal se přez betonovou zeď k sousedům, jak se občas s teriéry, ale hlavně třeba s vysoužilými závodními chrty stává... - doplnění po roce: přinejmenším mladý strakáč opravdu JE příšerně hyperaktivní. :-) Ajka dokáže k padnutí utahat stejně staré borderky a ani se přitom nezadýchá... Takže buďte připraveni! ;-)

Možná hned ze začátku je třeba upřesnit, že už máme zkušenosti s výcvikem psů, umíme vyjít s bezproblémovými i s problémovými psy, proto jsme ve výběru plemene měli od začátku dost jasno. Radovan by si přál psa - kluka, ale přeze mě toto přání nějak neprošlo, protože mě nebaví neustále řešit se psem dominanci vůči vetřelcům v jeho teritoriu, a hlavně, neprožívám občurávání rohů. Fenka se vyčurá naráz a v případě spěchu není potřeba s ní kroužit, aby si vyprázdnila močák.:-D Navíc se mi líbí, že fenky jsou tvárnější a výcvik bude přece jen snazší. - doplnění po roce: ano, fenka je tvárnější a Ajuška je na výcvik neskutečně jemná a citlivá, na druhou stranu, je to podepisovatelka psího formátu! Občas mi tím pěkně pije krev - všechny psí vzkazy musí očuchat a leckterý i "přepsat".

S výcvikem problém nemáme, oba jsme ke psům důslední a snažíme se ke všemu psa pozitivně namotivovat. Takže jsme si jen sjednotili pravidla a jednotlivé povely, a teď už je stačí jen dodržovat a chtít po psovi oba to stejné. :-) Uvidíme, jaké pokroky budeme s pejskou dělat. Pro začátek zkusíme shrnout po každém měsíci psího života nové poznatky, dokud nebudeme mít z pejsky dospělou psinu. :-)))